ALFA-AMYLAZA W PŁYNIE 10ml Browin
Alfa-amylaza - enzym upłynniający skrobię, do zacierów ze ześrutowanych zbóż (np.: żyta, pszenicy, kukurydzy, ryżu) oraz z ziemniaków.
Kod produktu: 2810
Bezpieczeństwo produktu
Certyfikaty i ostrzeżenie bezpieczeństwa
- Nie spożywać. W razie połknięcia natychmiast skontaktować się z lekarzem.
- Po otwarciu przechowywać w lodówce
- chronić przed dziećmi
Producent
BROWIN Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Sp. k.
Pryncypalna 129/141
93-373 Łódź, Polska
Opis
Alfa-amylaza - enzym upłynniający skrobię, do zacierów ze ześrutowanych zbóż (np.: żyta, pszenicy, kukurydzy, ryżu) oraz z ziemniaków. Skutecznie działa w temperaturze 70 - 105°C i pH 4,5,-7,5. Najlepsze warunki rozkładu skrobi uzyskasz jednak przy temperaturze 85-95°C i pH 5-5,5.
Sposób użycia: W naczyniu podgrzej wodę do temp. 85-95⁰C, dodaj surowiec w proporcji: 1 kg na 3-4 L wody. Dokładnie wymieszaj. Dodaj alfa-amylazę w ilości 1 ml na 5 kg surowca. Przed dodaniem rozpuść odmierzoną porcję enzymu w niewielkiej ilości wody dla lepszego rozprowadzenia w zacierze. Utrzymuj temperaturę mieszaniny na poziomie około 95⁰C w ciągu 1 h, stale mieszając. Po tym czasie zostaw zacier do wystudzenia, aż osiągnie temp. 30⁰C. Dodaj saszetkę z drożdżami gorzelniczymi, pożywką i glukoamylazą i fermentuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu ok. 3-7 dni.
Dawkowanie: 1 ml na 5 kg surowca.
Wydajność: na 50 kg surowca.