Glukoamylaza w płynie (enzym scukrzający) 4g BROWIN
Glukoamylaza to enzym scukrzający, tzn. rozkłada skrobię do glukozy z ześrutowanego żyta, pszenicy, kukurydzy, ryżu itp. Drożdże w trakcie procesu fermentacji nie są w stanie przerobić skrobi na alkohol, jedynie glukozę. Enzym więc jest niezbędny do przygotowania zacieru.
Kod produktu: 2811
Bezpieczeństwo produktu
Certyfikaty i ostrzeżenie bezpieczeństwa
- Nie spożywać. W razie połknięcia natychmiast skontaktować się z lekarzem.
- Po otwarciu przechowywać w lodówce
- chronić przed dziećmi
Producent
BROWIN Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Sp. k.
Pryncypalna 129/141
93-373 Łódź, Polska
Opis
Glukoamylaza to enzym scukrzający, tzn. rozkłada skrobię do glukozy z ześrutowanego żyta, pszenicy, kukurydzy, ryżu itp. Drożdże w trakcie procesu fermentacji nie są w stanie przerobić skrobi na alkohol, jedynie glukozę. Enzym więc jest niezbędny do przygotowania zacieru.
Sposób użycia: W naczyniu podgrzej wodę do temperatury 85-95°C, dodaj śrutę wybranego zboża w proporcji: 1 kg śruty na 3-4 L wody. Dokładnie wymieszaj, a po 15-30 minutach dodaj alfa-amylazę w ilości 0,9 g na 1 kg śruty, w celu upłynnienia skrobi. Utrzymuj temperaturę mieszaniny na poziomie 95°C w ciągu 1 godziny, stale mieszając. Roztwór powinien mieć pH 4,0-4,5. Po tym czasie zostaw zacier do wystudzenia, by osiągnął temperaturę 60°C i dodaj glukoamylazę w ilości 1,1 g na 1 kg śruty, w celu dalszego rozłożenia skrobi na cukry proste.
Utrzymuj temperaturę mieszaniny przez 1,5 godziny. Poziom scukrzenia powinien wynosić około 15°Blg. Roztwór należy wystudzić do 30°C. Następnie dodaj saszetkę z drożdżami gorzelniczymi, np. Turbo WHISKEY (403160), a następnie tak przygotowany zacier poddaj fermentacji przez okres 3-7 dni, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu drożdży. W przypadku wydzielania znacznej ilości piany polecamy dodać Odpieniacz (405140) - zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
masa netto: 4g